Министърът на енергетиката  очаква да получи решението на Народното събрание за

...
Министърът на енергетиката  очаква да получи решението на Народното събрание за
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ще изпълня в пълен обем решението на НС за споразумението с Боташ

Министърът на енергетиката  чака да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението сред „ Булгаргаз ” ЕАД и турската енергийна компания „ Боташ “, взето през вчерашния ден в пленарна зала и ще го извърши в цялостен размер, разгласи самият той пред публицисти през днешния ден в АЕЦ „ Козлодуй “.

„ В момента, в който го получа, ще възложа надлежно на „ Булгаргаз “ и на сътрудниците от Български енергиен холдинг да приготвят съответен сюжет, който да бъде аргументиран както от финансово-икономическа позиция, по този начин и от позиция на сигурност и обезпечаване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и неотложно ще подхваща дейности на политическо равнище към турските сътрудници и надлежно към „ Боташ “, разяснява министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос дали България губи от този контракт изясни, че желае първо да се запознае в елементи с комерсиалния контракт сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “, като това дали губи българската страна ще е част от разбора, стъпките за който ще бъдат подхванати още в границите на идната седмица.

Министър Малинов, дружно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да посрещнат първите касети свежо нуклеарно гориво, създадени от " Уестингхаус Електрик - Швеция " за пети блок на централата. 

Припомняме, при започване на 2023 година служебното държавно управление на Гълъб Донев утвърди сключването на съглашение сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ", подписано в София на 3 януари, със период 13 години. С документа се обезпечава достъп на " Булгаргаз " до терминалите за регазификация на полутечен природен газ и последващият му транспорт до територията на България.

Впоследствие се заприказва, че България губи от този контракт милиони левове, а организационният секретар на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов разяснява, че се обрисува " една спекулация за близо 2 милиарда $ загуби ". Според него договорът с " Боташ ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 година да плащаме всеки месец по 178 милиона $ за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда $. По думите му договорът не е координиран с Министерския съвет и единствено осем министри са го подписали, което на процедура прави този акт нелегитимен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР